Terapi Alanları

Terapi Alanları

Telefonla İletişim

tel:+90 543 915 05 14

E-posta'yla İletişim

bilgi@senasoysal.com

Ataşehir Psikolog

Terapi Alanları

Online psikoterapi internet aracılığıyla, görüntülü olarak yapılan terapi seansları olarak tanımlanabilir.
Farklı ülke veya şehirde yaşama sebebiyle, yüz yüze psikoterapi alma imkanı olmayan kişiler online terapi sayesinde bu hizmeti alabilmektedirler.

Kurumsal danışmanlık, şirket veya bireylerin belirledikleri hedef ile içinde bulundukları konum arasındaki mesafeyi kapatmak üzerine tasarlanan bir süreçtir.

Grup terapisi; bireysel terapinin 6- 12 kişilik gruplar halinde yapılan biçimidir. Bireylerin gerçek hayattaki sosyal ortamı, terapi odasında tecrübe etmesini olanaklı kılar.

Cinsel sorunlar kadının, erkeğin ya da her ikisinin de yaşadığı tıbbi, kültürel, psikolojik ve sosyal sorunların doyurucu ve sağlıklı cinsel yaşamı engellemesi sonucunda oluşmaktadır. Cinsel terapi yaşanan cinsel problemleri çözmek üzerine odaklanır.

Çift – Eş terapisi psikiyatri geçmişi göz önüne alındığında çok da eski bir kavram olarak görülmez, yeni bir psikoterapi yaklaşımı olmasına karşın işlevselliği sayesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çift ve aile ilişkilerinde sistem içinde bulunan bireylerin sağlığı ve ilişkisel doyumu esas alınmaktadır. Aile terapisi süreci ve konularını detaylandıralım.

Ergenliği; iki dönem arasında sıkışıp kalmış, bireyin çocuk kalmakla, yetişkin olmak arasında seçim yapmakta zorlandığı bir dönem olarak tanımlamak mümkündür. Sosyal sorunlar, öğrenme güçlükleri, ailesel çatışmalar sebepleri ergen terapisinde sık rastlanan konulardır.

Bireysel terapi, kişinin içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirebilmesini geliştirir. Kendi yolculuğunda, alanında uzman kişiler eşliğinde gerçekleştirilen bir iyileşme yolculuğudur.

Psikoterapi ile ilgili en çok sorulan soruların cevaplarına ulaşın.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi; alanında uzman olan psikolog / psikiyatr / psikolojik danışmanlar eşliğinde kişinin yaşadığı problemleri anlamaya ve çözmeye çalıştığı bir iletişim sürecidir. Psikoterapibireyselçift/evlilik terapisiaile terapisi, ya da grup terapisi olarak uygulanabilmektedir. Psikoterapi süreci bireyin kendini ve çevresini daha iyi anlaması, sorunlarını çözüme ulaştırması konusunda ihtiyaç duyduğu, sağlıklı psikolojik zemini oluşturmayı hedefler.

2. Psikolog ve Psikiyatrist arasındaki fark nedir?

Psikolog ve Psikiyatristlerin ilk farklılığı aldıkları eğitimden başlar. Psikiyatristler tıp fakültesinden tıp doktoru olarak mezun olduktan sonra uzmanlıklarını psikiyatri alanında tamamladıklarında bu ünvanı alırlar. Psikologlar ise üniversitenin sosyal bilimler ya da fen edebiyat bölümlerinden mezun olurlar ve psikolog ünvanına sahip olurlar.

Psikolog, eğitimini aldığı terapi yöntemini uygular, danışanlara psikolojik yardım sunar, danışanın ruhsal durumunu değerlendirmek ve buna uygun müdahale geliştirmek için objektif ve subjektif psikolojik testler uygulayabilir. Psikologların ilaç tedavisi uygulama yetkisi yoktur. Psikiyatristler, ilaç tedavisi uygulayabilir, ruhsal bozuklukları tıbbi açıdan değerlendirebilir ve terapi eğitimi mevcutsa psikoterapi uygulayabilirler.

Psikoterapi süreci kendinize ve çevrenize yönelik farkındalığı artıracak bir yolculuktur. Yaşamınızla ilgili anlamlandırmakta zorlandığınız konuları daha net bir biçimde yorumlamanıza yardımcı olur.

3. Psikoloğa ihtiyacım oluğunu nasıl anlayacağım?

Psikolojik yardım süreci yalnızca problemler ortaya çıktığı zaman değil oluşmadan hemen öncesinde de önleyici olarak destek alınması mümkün bir süreçtir. Günlük yaşamiş ve okul hayatında olumsuzluklar, ilişkievlilik ve aile problemlerikişisel zorlanmalarkayıp ve yas gibi konularda psikolojik destek almanın yaşam kalitesini artırdığı bilinmektedir.

Uyku düzenibeslenmeiş ve okul yaşamında, sosyal çevreyle olan ilişkilerdeki bozulmalar, hayat akışını aksatan problemler yaşıyorsanız profesyonel yardım almak bu sorunlarla baş etmenin en etkili yolu olacaktır. Psikoterapi süreci kendinize ve çevrenize yönelik farkındalığı artıracak bir yolculuktur. Yaşamınızla ilgili anlamlandırmakta zorlandığınız konuları daha net bir biçimde yorumlamanıza yardımcı olur.

4. Psikoloğa gitmenin bana nasıl bir yardımı olur?

Terapi süreciniz boyunca duygu ve düşüncelerinizi rahatça ifade edebileceğiniz, onları daha iyi anlayabileceğiniz güvenli bir ortama sahip olursunuz. Kendinizle ilgili fark edemediğiniz özellikleri fark edebilmek, değişimsel cesaret ve umut hissedebilmek için alan yaratmış olursunuz.

6. Psikoterapinin süresi ve sıklığı nedir?

Terapi sürecinin uzunluğu ve sıklığı yaşadığınız sorunun içeriğine ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Seanslar 50 dakika sürmekte ve genellikle haftada 1 gün olarak planlanmaktadır. Seans zamanları terapist ve danışanın ortak kararları doğrultusunda belirlenir.
Terapi süreci ihtiyaca göre değişmektedir. Kimi danışanlar için kısa süreli psikoterapi yeterli olurken kimileri için uzun süreli psikoterapiler gerekmektedir.

7. İlaç alıp kolayca kurtulmak varken neden psikoloğa gitmeliyim?

Psikiyatrik ilaçlar son yıllarda hiç olmadığı kadar yakınımızdalar. Ancak düşünüldüğü kadar masum olmadıklarını söylemek gerek. İlaç kullanımı ilk başvurulan yöntem olmaktansa son yardımcı olarak görülmelidir. Çare olmanın yanında getirdiği yan etkiler kişiye yaşadığı sorun dışında başa çıkması gereken bir çok yeni problem getirmektedirUyku problemleriyeme bozukluklarısosyal yaşamdaki bozulmalarcinsel sorunlar bunlardan bir kaçıdır. İlaç tedavisi bir başa çıkma yöntemi değildir. Terapi sürecinde yaşadığınız problemlerle nasıl mücadele edebileceğinizi öğrenir, kendi başa çıkma yönteminizi oluşturma fırsatı elde edersiniz.

8. Arkadaşlarım varken neden psikologla konuşmalıyım?

Yakın çevremizle yaptığımız konuşmalarda kişiler her ne kadar tarafsızlığı koruma gayreti içinde olsa da yargı ve ön yargıları kontrol altında tutmak düşünüldüğünden zor olabilmektedir. Bir psikologla yaptığınız görüşmede terapistin sizi en iyi biçimde anlamaya çalıştığı, bir yargı, eleştiri, öneri yahut yorumda bulunmadığı bir ilişki içinde olduğunuzu hissedersiniz. Tamamen sizin için ayrılmış bir zamandayalnız size ait konuların konuşulduğu, gizlilik ilkesinin temel alındığı iyileştirici bu süreç, arkadaşlık ilişkilerinden daha farklı olacaktır.