Motivasyon için sıkça kullanılan bir terim ters psikoloji… Peki sadece motivasyon alanında mı kullanıyoruz bu uygulamayı, yoksa gündelik hayatımızda sıkça kullanıyoruz da farkında mı değiliz? İstediğimizi istediğimiz gibi söylememe sanatına hep birlikte bakalım…
Ters Psikoloji Nedir?
Yapılmasını istediğimiz şeyin tam tersini söyleyerek ve yapmasını isteyerek, aslında kendi istediğimizi karşı tarafa yaptırma durumudur. Örneğin sınava girecek bir öğrenciye “Zaten kazanamayacaksın! Senden beklediğimiz bir şey yok” diyerek aslında tam tersi yönde onu kazanması için motive etme alt anlamı olması ters psikoloji olarak adlandırılır.
Burada kişinin bağımsız olma ve birinin dediğini yapmama alanlarını açarak kendi istediğini yapma ve özgür karar verme noktalarını vurgulama söz konusudur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu uygulamayı yalnızca karşınızdakinin hedeflerine ulaşmada yardımcı olmak için kullanmanız gerektiğidir. Ve kişinin bu uygulamaya nasıl tepki verdiği önemlidir. Bazı insanlar için ters psikoloji bir motivasyon kaynağından çok öz yıkım alanı olabilir…
Ters Psikoloji Kimleri Etkiler?
- Dışarıdan gelen seslerden çok kendi sesini dinlemek isteyen kişilerde daha etkilidir.
- “Bana ne yapacağımı söyleme!” diyen kişilerle fikir paylaşmak için ideal olabilir.
- Kontrol duygusuna fazlaca önem veren kişilerde daha etkilidir. Uyumlanabilir kişilikler zaten kendisinden isteneni kolayca yapacaktır.
- Dürtüleri mantığından daha önde gelen kişiler için işlevseldir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
- Karışınızdaki insanı iyi tanıyın! Kişilik yapısı ters psikoloji için uygun mu değil mi?
- Bu uygulamayı bir tartışma alanına çevirmemeye çalışın! Sadece yardımcı olmaya çalışıyorsunuz değil mi, karşınızdakinin hayatını yönetmeye değil?
- Hedefinizi unutmayın! Söylediğinizin aksini hedefleyeceksiniz, anlam karmaşasını çözmeye çalışmak istemezsiniz değil mi?
- Ses tonunuz ve söylediğiniz kelimeleri iyi ayarlayın! Direktif vermiyor, kavga etmiyorsunuz…
- Bunu bir davranış biçimi haline getirmekten uzak durun! Her durumda ve herkese karşı kullanamazsınız. Yardımcı olmakla manipüle etmek arasında çok ince bir çizgi var. Uygulama arar verici bir hale de gelebilir…
Her yöntemin her bireyde aynı etkiyi oluşturmayacağını hatırlamakta fayda var. Ne yaptığınızdan emin olarak, karşınızdaki kişiyi iyi tanıyarak hareket etmek doğru iletişim kurma gerekliliklerinin başında gelmektedir.
Uzman Psikolog Sena Soysal
İstanbul Ataşehir Psikolog
güzel