“Eğer bir kişi yalnız olmayı beceremiyorsa, başkalarıyla bir arada olmayı da becermez.” – Michel Foucault. Yalnızlık onunla baş başa kaldığımızda temas edebildiğimiz bir alan. Hissetmeden üzerine düşünmediğimiz bir his. Birlikte olabilmenin yolunun yalnızlıktan geçtiğini söyleyen Foucault ile başladık, yalnızlığın içimizdeki yeri, empati ve kişilikle bağlantısı ile devam edeceğiz.
Yalnızlık Anlamı Değişebilen Bir Kavramdır!
Kişilerin kavramları nasıl algıladığı dünleri, bugünleriyle bağlantılıdır ve değişiklik gösterir. Yalnız olmak da böyledir. Kimileri tek bir saat bile tek başına kalamayıp yalnız hissedebilirken kimileri ise haftalarca çok az kişiyle görüşüp hiç yalnız hissetmeyebilir. Genel olarak değerlendirildiğinde pek çok insanın uzun süre yalnız kalmayı hele de bu kontrolleri dışında yaşanan bir mecburiyet ise bir acı çekme alanı olarak gördüğünü biliyoruz. Sosyal bir varlık olan insanın temasa duyduğu ihtiyaç temellendirmesiyle bakıldığında uzun süreli yalnızlıkların depresyona yol açabileceği ihtimali ile karşı karşıya kalıyoruz.
Yalnız Olmak Bize Ne Sağlar?
- Kendi kendine kalmak çevreyi gözlemle fırsatını artıracağı için gözlem pratiğimize ve gücümüze katkıda bulunur.
- Hayatımızın ve seçimlerimizin sorumluluğunu almada tek başımıza olduğumuzu fark ederiz.
- Algılarımız daha açık hale gelir ve hem kendimize hem de çevremize dair farkındalığımız artar.
- Kendimizle baş başa geçirdiğimiz zamanda kendimizi tanıma fırsatını yakalamış oluruz.
- Yalnızlık sürekli olması gereken bir durum değildir. Zaman zaman kendiyle kalıp sonradan sosyalleşebilme durumu kendimiz kadar başkalarını da anlayabilme yetisini beraberinde getirir.
- Ötekilerle ilgili konularda daha dikkatli, hassas olmayı sağlar.
- Empati yeteneğini güçlendirir.
Yalnız olmak deyince çoğu zaman ıssızlıklar içinde kaybolmak zihinde canlanabiliyor. Ancak deneyim bu şekilde ilerlemek zorunda değil. Hem kendinizle olabilmek ve kalabilmek hem de bir sosyal çevrenin parçası olmak arasındaki denge yaşamın sağlıklı sürmesini sağlayacaktır.
Uzman Psikolog Sena Soysal
İstanbul Ataşehir Psikolog