Dünya Sağlık Örgütü’nün Korona Virüs’ten korunabilmek için yapmamız gerekenler listesini anlattığı bir konuşmaya denk geldim. İçeriği sizinle de paylaşmak isterim. Bu zorlu süreçte gereken tüm önlemleri alarak ilerlediğimizde sağlık zincirimizi yeniden oluşturabileceğiz. Bakalım bu listede neler varmış…
Korona Virüs ile Mücadelede Sağlıklı Kalmak İçin Neler Yapmalıyız?
1) Sağlıklı Beslenme
- Burada zayıflamaya yönelik bir diyet yapmaktan söz edilmiyor.
- Beslenme düzeninizi bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak bir çalışma prensibi üzerine kurmaktan bahsediliyor. Bununla ilgili takip edebileceğiniz pek çok uzman diyetisyen hem web sitelerinde hem instagram hesaplarında paylaşımlar yapıyorlar. Göz atmakta fayda var.
2) Alkol Tüketimi ve Şekerli İçecekler
- İkisinin de tüketimine bir sınır koymanın gerekliliği üstünde sıkça duruluyor.
3)Sigara Kullanımı
- Sigara tüketimi bağışıklığı hastalıklara karşı dirençsiz kılabilen bir etkiye sahip. Ve yoğun tüketim sizi enfekte olmaya açık bir duruma getirebiliyor
4)Egzersiz
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkinler için günde 30 dakika fiziksel egzersiz yapıyor olmak sizi sağlıklı tutacak bir diğer önlem.
- Bunu yerel ve ulusal yönergelerin izin verdiği ölçüde dışarıya taşıyabileceğimizi de ekliyor. Bireysel olarak yapacağınız, diğer insanlarla sosyal mesafeyi koruyacağınız bir güven ortamında yürüyüş, koşu, ya da bisiklet iyi bir antrenman olacaktır.
- Evden çıkamadığımız durumlarda ise Youtube ve Instagram aracılığıyla ulaşabileceğimiz hem canlı yayınların hem de egzersiz videolarının varlığı da hatırlatılıyor.
- Egzersiz videolarıyla arası iyi olmayanlar için ise müzik açıp dans etmek, yoga pratikleri yapmak, merdiven inip çıkmak ya da evin içinde yürümek tavsiye ediliyor.
5)Evden Çalışma
- Korona sebebiyle birçok kişi evden çalışmaya başladı. Bu yeni düzende uzun süre aynı pozisyonda, hareketsiz bir biçimde kalmamak önemli.
- Her 30 dakikada bir ayağa kalkmak, kısa molalar vermek öneriliyor.
6) Zihinsel Sağlık
- Stresli anlarda hissettiğimiz şaşkınlık, kaygı, korku çok doğaldır.
- Tanıdığınız, güvendiğiniz insanlarla konuşmak sizi daha iyi hissettirebilir.
- Diğer insanlara destek olmak, yan yana olamasak da beraber olmak onlara yardımcı olacağı kadar size de olacaktır.
- Yardımlaşma ve şefkat sürecin ilacı olarak görülüyor.
- Kitap okumak, müzik dinlemek, oyun oynamak öneriliyor.
- Fazlaca kaygı yaratıyorsa çok fazla haber dinlemek, okumak ya da izlemek önerilmiyor.
- Bilgilerin güvenilir kaynaklardan günde bir ya da iki kez kontrol edilmesi süreci daha iyi ilerletmeye katkıda bulunuyor.
Son olarak Korona aracılığıyla çok uzun zamandır ayrı düştüğümüz bir araya gelmek, insanlık olarak birlikte çalışmak, birlikte öğrenmek ve öğretmek süreçlerini yeniden deneyimleme fırsatı bulduğumuz hatırlatılıyor.
Sağlıkla yaşadığımız günlerin yakın zamanda geri gelmesi dileğiyle…
Uzman Klinik Psikolog Sena Soysal
İstanbul Ataşehir Psikolog