Kemerlerimizi bağlayalım, sarsıcı bir hikayeyle yolculuğa çıkıyoruz. Çok yakında herkes bu diziden bahsedecek. Ötekileştirmenin, farklılık ve zıtlıkların kolajını Türkiye kapsamında sunan bir Netflix dizisi “Bir Başkadır”. Sınırları, sınırlılıkları, sınırsızlıkları ve bunların temsili hayat örgülerini sert gerçekliklerle yüzümüze çarpan bir senaryoyla karşılaşıyoruz. Berkun Oya’nın yazıp yönettiği dizi her bölümünde ayrı bir sinema filmi izliyormuş hissini verecek çekimlerle dolu. Açılış ve kapanış sahnelerinin etkileyiciliği yapımın izleyici üzerindeki hikayesel etkisini daha da pekiştiriyor.
Meryem’in hayatını izliyoruz diye düşünürken diğer karakterlerin de kendi merkezlerinde bambaşka hayat hikayelerinin varlığına şahitlik ediyoruz.
Hepimizin Yolları “Bir Başkadır” Ama Kesişir…
Taraf olmak, “onlar ve biz” olma halini her ayrıntısıyla hissettiren bir seyirde akıyor dizi. Oyuncuların performansları bana performans gibi değil de sanki o kişi kendileriymiş kadar gerçek yansıdı. Sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıkların Türkiye haliyle, hiçbir gerçeklikten kaçınmadan gösteriliyor olması izlemeye alışık olmadığımız bir keskinlik yaratıyor. Kentli- köylü olmanın derin, köklü çatışmasının günümüzdeki yadsınamaz varlığı her karede, her diyalogda yüzümüze çarpıyor.
Kaygı, korku, panik, nefret, ötekileştirme, sevgi, aidiyet, köksüzlük, acı, hastalık, travma, cehalet, bilmişlik, bilme hali, susma, konuşma… Tüm bunları gözümüze sokmadan ama derinlerde hissettirerek kendimize göre yorumlama özgürlüğü tanımış bize yönetmen. Böylesi çok daha gerçek, gerçekçi.
Terapi Sahneleri – Terapist Olmak
Bu aralar dizilerde ve filmlerde sıkça gördüğümüz terapist, psikiyatrist sahneleri “Bir Başkadır” da da yerini almış. Hem de bu kez çok doğru yansıtılan seans odası konuşmaları izliyoruz Kırmızı Oda’nın aksine. (Kırmızı Oda yazısı için:https://www.senasoysal.com/blog/kirmizi-oda-dizi-yorum ) Terapistin kendi terapistinin olabileceğini de görüyoruz. Peri (Meryem’in terapisti) Gülbin (Peri’nin terapisti) ile konuşurken sürekli psikolojik terimler kullanıyor. Spoiler vermemek adına terimlerin neler olduğunu ve ne anlama geldiklerini yazmıyorum. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlarda buluşalım :)
Arada kalmışlığın Hikayesi
Netflix’in fantastik dünyasının içinde gerçekliğiyle sivrilen bir hikaye “Bir Başkadır”. Türkiye’nin arada kalmışlığının, çatışmalarının, din- bilim zıtlıklarının, özgürlüğünün ve esaretinin ipuçlarını takip ediyoruz.
Dizi her bölümüyle zihnimizde sorular yaratıyor. Kendimizi, yaşadığımız yeri, sosyal çevremizi, “öteki” dediklerimizi, geleceğimizi sorgulatan yeni pencereler açıyor içimizde. Kapanış sahnelerinde Ferdi Özbeğen ile de geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi.
Oyunculuklarıyla, müzikleriyle, görüntüleriyle çok konuşulacak, iz bırakacak bir yapım olarak göreceğiz “Bir Başkadır’ı. Umarım böylesi nice gerçek hikayelerin kaleme alındığı içeriklerle buluşuruz.
Klinik Psikolog Sena Soysal
İstanbul Ataşehir Psikolog
hazal ismi çok şey ifade etti hocam. başta islamic propaganda diye düşündüm ama sonradan dediğiniz gibi her şey birbirine öyle tatlı ve güzel bağlandı ki tavsiyenize göz kulak vererek yine, yeniden ve daima iyi bir eylemde bulunduğumu anladım.
zevkli seyriniz için teşekkür ederim :)