Bu yazıda partnerlerin kavga motivasyonlarına psikoloji temelinden bakmaya çalışacağız. Bununla birlikte daha sağlıklı bir ilişki kurabilmek için daha az kavga etmek veya sağlıklı tartışabilmenin yollarından konuşacağız.
İlişkide partnerler neden kavga eder?
- İhtiyaç Farklılığı
- İletişim Biçimleri
- Güç ve Kontrol Arzusu
- Beklenti Farklılığı
Partnerlik bir duygusal birlik istenci ile kurgulanır. Buradaki duygusallık her iki taraf içinde farklı beklentilerle çerçevelenebilir. Kimi zaman beklentilerin yoğunluğu kişilerin ilişkiye yaptıklarını düşündükleri duygusal yatırımlarla doğru orantılı olabilir. Beklentilerdeki farklılıklar ve karşılanmamış beklentiler ilişkiyi kaybetme riskini hatırlattığından anlaşmazlıkların boyutu büyüyebilmektedir.
- Geçmiş Deneyimler
Bireyler kendi geçmişlerini de ilişkisel geçmişlerini de mevcut ilişkiye yansıtabilirler. Bu durum olumsuz duygu aktarımının da kapısını açabilmektedir. Kişi hem ilişkinin mevcut geçmişinde yaşananları hem de kendi bireysel ilişki deneyimlerini filtrelemeden ilişkiye taşır ise sürekli geçmişte kalarak ilişkinin şimdisine gelmekte zorlanacaktır. Bu da mevcut ilişkinin çıkmaz bir sokağa girmesine neden olabilir ve çift sıkışmışlık hissi ile kavga edebilmektedir.
- Dünya Gerçekleri
İlişkide Daha Az Tartışmak İçin Neler Yapılmalı?
Daha az kavga etmek ya da sağlıklı tartışabilmek için ;
- Açık iletişim kurmak
Hisler ve düşünceleri “Aman tadımız kaçmasın” inancı ile bastırmak ya da ertelemek ilişkiyi iyileştirmez! Duygu ve düşünce aktarımını kendi sorumluluğunuzu alarak yapmak ise durumu konuşulabilir hale getirmenin başlıca yoludur. “Sen bunu her zaman yapıyorsun, bana böyle hissettiriyorsun” yerine “Ben bu durumu yaşadığımızda kendimi böyle hissediyorum” demek konuşabilmenin kapısını açacaktır.
Konuşabilmek kadar dinleyebilmek de doğru bir iletişimin gerekliliklerindendir. Öylesine dinlemek ile anlamak üzere dinlemek arasında bir fark vardır ve bu farkı hepimiz hissederiz. Duyulmadığımız bir yerde konuşmak istemeyiz. Bu sebeple partnerlerin hem anlatmaya hem de duymaya açık olması kendini savunmak üzere kavga etmek yerine birbirini anlamak üzerine konuşabilmeyi sağlayacaktır.
- Empatik olmak
- Duygu düzenlemesi yapabilmek
Kendi duygu teması olan biri ötekinin de duygusunu daha kolay tanıyıp anlayabilir. Duyguları tanımak onları düzenlemek için de ön koşuldur. Nerede nasıl hissettiğinin ayırdına varabilmek duygu kontrolünü sağlayabilmek için gereklidir. Duygular üzerine çift olarak konuşabilmek kendi duygu düzenlemesini yapabilen bireylerin çift olduğu yerde mümkündür.
- Çözüm odaklı yaklaşmak
- Beklentileri gerçekçi kılmak
Hayaller her zaman gerçek olmayabilir. Ve hayaller üzerine yaşanan bir ilişki de gerçek olanın güzelliklerini görmeye engel olabilir. İlişkide olduğunuz kişinin gerçekliği üzerinden beklentileri yapılandırmak, ideal bir ilişki değil de gerçek bir ilişki yapılandırmak hayal kırıklıklarını ve çatışmaları azaltacaktır.
- Bireysel yaşantılara sahip çıkmak ve alan açmak
İlişki kuruldu diye kimse kendi hayatını ötekine teslim etmek durumunda değildir. Partnerlerin bireysel alanlarının olması kendi dengelerini bulabilmeleri için önemli ve gereklidir. İlişki içinde hem kendi alanını yaratmak hem de ötekinin kendisi için yarattığı alana saygı duymak ilişki içindeki çatışmaları azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Geri bildirim vermek
Çift Terapisi
- Terapi desteği almak