Bakanlığın yaptığı #evdekal çağrısı sonrası hepimiz uzun zamandır evlerimizdeyiz. Bunu hem kendimizi hem de etrafımızdakileri korona virüsten koruma sorumluluğu ile yapmaktayız. Sürecin uzunluğundaki belirsizliğin yarattığı kaygının çok insanca olduğunu yeniden vurgulamak isterim. Çok sevdiğim bir psikolog ve yazar olan Gökhan Çınar “kaygıyı hayata döndürmek” ifadesini kullandı geçen gün. Yapacağımız şey tam da bu aslında.
Korona ve sosyal izolasyonda kaygımızı yanımıza alıp hangi filmleri, dizileri izleyebilir, hangi kitapları okuyabiliriz?
Öncelikle izlemelerle başlayalım… Netflix tam bir cankurtaran bu dönemde… Elimizde neler var bir bakalım…
- Freud: Psikolojinin kurucu kabul edilen Freud’un meslek yaşamının başlarından itibaren yaşadığı zorluklar kurgusal içeriklerle birleştirilerek verilmiş. Dizi sürükleyicilik bakımından oldukça başarlı. Psikoloji biliminin geçtiği süreçleri gözlemleyebilmek adına da yol gösterici olabilir gibi görünüyor.
- Grace and Frankie: Eşlerinin birbiriyle yasak aşk yaşadığını 20 yıl sonra öğrenen iki kadının dost olma sürecini ele alan dizide farklılıkların kabulü ve hayata dahil edilmesi mizah aracılığıyla işleniyor.
- Sherlock: Pek çok uyarlaması bulunan romanın başarılı bir dizi uyarlaması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Biraz da ipucu takip edip zihnini başka bir yere yönlendirmek isteyeler için güzel bir başlangıç olacaktır.
- Koleksiyoncu Ruben Branot: Animasyon bir film. Bir psikoterapi uzmanının gerçeklik algısındaki spmalarla birlikte neler olduğunu ve bu süreçte danışanlarıyla kurduğu iletişimi ele alıyor. Sürükleyici bir gerilim animasyonu…
- İstanbul Kırmızısı: Başarılı bir yönetmen olan Ferzan Özpetek’in elinden çıkmış bir hikaye… Travmatik yaşantılara sahip bir yazar olan Orhan’ın şehre dönüşü ile birlikte kesiştiği yaşantılara şahitlik ettiğimiz film şehre duyduğumuz özlemi gidermek için birebir…
Ne okuyalım?
Öncelikle dergilerden başlamak isterim.
- Şu an hala yeni sayıları çıkmamış olduğu için piyasada ulaşabileceğiniz Kafa ve Tuhaf Dergi’ler var. Her ay olduğu gibi bu ay da içleri dopdolu. Kendinizi beslemek için oldukça faydalı içerikleri mevcut.
- Psikeart ve Psikesinema. Psikeart bu sayısında Şüphe konusunu ele alırken Psikesinema Kore Sineması içeriği ile karşımızda.
- Psychologies dergisi herkesin sıkılmadan okuyabileceği bir psikoloji dergisi olarak bizlerle. Yeni sayı gelmeden eskiyi yakalayın derim…
Kitaplara bakalım…
- Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği: Psikoterapist Ferhat Jak İçöz tarafından yazılan kitap hayata dair zihnimizi kurcalayan birçok konuyu varoluşçu bakış ile ele alıyor.
- Huzursuzluğun Kitabı: Kurmaca bir karakterin kendi hayatını anlattığı bir roman olarak tanımlanabilir. Dünyayı izlemenin erdem olduğunu, eyleme geçmemeyi hayat görüşü olarak benimseyen karakterin gerçek yaşama dair bakışlarını Pessoa’nın usta kalemi aracılığıyla izliyoruz.
- Puslu Kıtalar Atlası: İhsan Oktay Anar’ın eski İstanbul’unda kaybolmak üzere yola çıkıyoruz. Şehrin geçmişinde yürüdüğünüzü hissedeceğiniz maceracı bir roman…
İstanbul Ataşehir Psikolog
Uzman Psikolog Sena Soysal