İnsan olmak ötekiyle var olmayı gerektiriyor. İlişkilenmenin yolu duygu ve düşünceleri açıkça ifade etmek, karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini anlamaktan geçiyor. İlişki sorunlarında en sık rastlanan durum kişilerin birbirini anlamıyor oluşudur. Mutlu bir ilişki için kişilerin öncelikle kendilerini sonra da partnerlerini iyi tanımaları gerekiyor. Kişilerin birbirini yalnızca tanıştıkları dönem bazında değerlendirmemesi, ilişkide geçen zamanın ilişkinin biçimi kadar kişileri de değiştirebileceğinin farkında olmak, ilişki dinamiklerini anlamak ve yaşananları anlamlandırmak için faydalı olacaktır.
Sağlıklı Bir İlişki İçin
Sağlıklı ilişki kurabilmek için sağlıklı bireylerin bir araya gelmesi gerekiyor. İlişki içine taşınan bireysel yaralar ve meseleler kişilerin bireysel sorunları olmaktan çıkıp çiftin sorunları haline gelebiliyor. Böylelikle de aranan sağlıklı ilişki kapsama alanı dışında kalıyor.
Bireylerin ilişki içinde kendi oldukları gibi olabilmeleri, hissettiklerini ve düşündüklerini rahatça paylaşabildikleri, güvenle ve saygıyla temellenen, sevgiyle ve tutkuyla bezenen bir düzen oluşturabilmeleri mutlu bir ilişki için gereken sağlıklı unsurlardır.
İlişki kurmada çoğunlukla önemi unutulan şey; bireyin kendisiyle kurduğu ilişkidir. Kişinin kendisiyle ilgili olan boşluğu bir başkasıyla tamamlamaya çalışması aşırı bir beklenti olacaktır. Birey öncelikli olarak kendiyle olan ilişkisini gözden geçirmeli, daha sonra uzun veya mutlu bir ilişki için neye ihtiyacı olduğunu temellendirmeli. Aksi halde hangi ihtiyacın kime yönelik olduğunu anlamak zorlaşacaktır.
Uzun İlişki Sırları
Bir ilişkinin niceliğinden çok niteliğinin önemli olduğunu hatırlamakla başlayalım. Uzun ancak mutsuz ve sağlıksız bir ilişkinin kişilerde yaratacağı olumsuz duygular, kısa ama mutlu ve sağlıklı bir ilişkiden çok daha yıkımsal olabilir.
- Kendinizin farkında olun! (Neye ihtiyacım var, ne hissediyorum?)
- Zihin okumaya çalışmayın!
- Konuşmadan önce dinleyin!
- İyi bir çift olmak kadar iyi arkadaşlar da olun!
- Aklınıza takılan durumları kendi içinizde çözümlemeye çalışmak yerine partnerinizle paylaşın!
- İlişkide olmak kendinizi ihmal etmek demek değildir! Bireysel mutluluğunuzu yalnızca ilişkiye bağlamayın!
- Birlikte yapmaktan keyif aldığınız şeyleri listeleyin!
- Ortak paydalarınızı çoğaltmaya çalışın! Ortaklık ilişkiyi besler.
- İlişkinizi toplumsal kalıplara sokmak zorunda olmadığınızı hatırlayın! Klasikleşmiş”eş” ya da “sevgili” ilişkisi yaşamıyor olmak tuhaf değildir.
- Geçmiş ilişki meselelerinizi şimdiki ilişkinizden uzak tutmaya çalışın!
- Partnerinize karşı olan hislerinizi ifade etmekten çekinmeyin!
- Eşinizde hoşunuza giden şeyleri ona söyleyin.
- Seks hayatının ilişkisel alanın temel taşlarından olduğunu unutmayın!
- Yaşadığınız sorunları ertelemek yerine çözüme kavuşturmak üzere harekete geçin!
Unutmayın! İlişki iki kişinin birlikte yaşadığı bir beraberliktir ancak bireylerin temel dinamikleri kendi içlerinde yaşadıkları ilişkiyi anlamlandırmalarındaki ana etkendir.
Okunması gereken harika öneriler.