Bağımlılık ile çalışırken karşımıza son zamanlarda daha sık çıkmaya başlayan bir tür oldu telefon bağımlılığı. Bunu artık otomatikleşmiş biçimde yapıyor olabilirsiniz. Ancak telefonunuzla geçirdiğiniz süre uykunuzda geçirdiğiniz süreye yaklaşıyorsa tehlike çanlarını duyma zamanı gelmiş demektir!
Gün boyu yanınızdan neredeyse hiç ayırmadığınız şey ne? Nereye giderseniz sizinle birlikte gelen, uykuda bile sizden ayrılmayan, uzaklaştığınızda aklınızın kaldığı bir şey düşünün… Akıllı telefonlar! En yakın arkadaşlarımız. Telefon bağımlılığı ile ilgili ayrıntıları anlamaya çalışacağız.
Bu akıllı arkadaşlarımız kendileriyle ne kadar vakit geçirdiğimizi de ölçüyor artık. Hatta hangi uygulamada ne kadar vakit geçirdiğimizi, telefonumuza günlük kaç bildirim geldiğini ve en çok hangi günlerde ve saatlerde bildirim aldığımızı… Peki, onlar bizi bu kadar iyi kontrol edebiliyorken biz akıllı telefonlarımıza olan bağımlılığımızı ne kadar kontrol edebiliyoruz? Akıllı telefonlarla olan ilişkimizi sağlıklı bir hale getirmek, teknolojiyi doğru bir araç olarak kullanmak için neler yapabiliriz birlikte bakalım!
Uyandığınızda günaydın dediğiniz ilk şey sosyal medya hesaplarınız mı? “Onu kaybetmektense cüzdanımı kaybetmeyi tercih ederim” cümlesine hiç düşünmeden “Evet” cevabını verebiliyorsanız telefon bağımlılığına giden yolda sağlam adımlarla yürüyorsunuz demektir. Bu yoldan ayrılıp akıllı telefon kullanımını sağlıklı düzeyde tutmak için neler yapılabilir sorusunun cevapları ise aşağıda…
Telefonda ne kadar vakit geçiriyorum?
Alıştığımız şeylerin hayatımızda kapladığı süreyi hesaplama gereği duymayız çünkü alışkanlıklarımız hep bizimleymiş ve onları bizden ayrı düşüünmek mümkün değilmiş gibi hissederiz. Gerçek şudur ki alışkanlıklarımızla boşa geçirdiğimiz zamanlar çoğu zaman günümüzün büyük bir alanı kaplar. Bu nedenle akıllı telefonlarımızla kaç saat geçirdiğimizi hesaplamak bize onu ne kadar işlevsel kullandığımızla ilgili somut bir kanıt olacaktır.
Telefona neden bu kadar ihtiyaç duyuyorum?
Akıllı telefonunuzu ne kadar gerçek ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanıyorsunuz? Yoksa o bir oyalanma, uzaklaşma, gerçeklikten kaçma aracı olabilir mi? Bu sorulara vereeğiniz cevapları telefonunuzu ne için kullandığınzıı size hatırlatacak.
Telefon hayatımı nasıl etkiliyor?
Gelen bir bildirimle tüm hisleriniz birden değişebiliyor, gelmeyenle ise tüm gün gözünüz, kulağınız telefon ekranında kalabiliyorsanız, en çok hangi durumlarda ve kime yönelik olarak bunları deneyimlediğinizi not ediyor olmak teknolojik bir aracın sizi gerçek bir insanmışçasına etkileyebildiğini görmenizi sağlayacak.
Neden telefonumu kullanmak istiyorum?
Eliniz telefona uzandığında kendinize sormakta fayda var. Telefonu elime almam gerçekten gerekli mi? Gerekli değilse ama yine de kullanmak istersem nasıl hissederim?
Telefonumdaki tüm uygulamalar gerekli mi?
Her bir uygulama yepyeni uyarılmalara açık olmak demek. Uyarım bildirim sesini, bildirim sesi de telefonu kullanma isteğini beraberinde getiriyor… Bu sebeple bir uygulama elemesi yapıp bazılarını tamamen bazılarını ise geçici olarak devre dışı bırakıyor olmak telefondaki zamanınızı yönetmede bir kolaylık olacaktır.
Telefonum benden uzakta olabilir mi?
En yakın arkadaşınızı kendinizden uzak ve ters bir biçimde bulundurmakla işe başlayabilirsiniz. Kendiniz için ayırdığınız zamanları onunla paylaşmayın! Kitap okurken, film veya dizi izlerken, isle ilgileniyorken ya da bir arkadaşınızla sohbet ediyorken o olmadan daha kaliteli vakit geçireceğinizi göreceksiniz.
Kitap okurken, film- dizi izlerken, sohbet ederken, çalışırken size engel olmasına izin vermeyin. Kendiniz için yaptığınız bu iyiliği yakın çevrenizle de paylaşarak birlikte geçirdiğiniz kaliteli vakti artırabilirsiniz.
Telefonum olmadan ne kadar vakit geçirebilirim?
Son adımdayız. Burada telefonsuz en çok ne kadar zaman geçirebileceğinizi ölçeceksiniz. Maksimum zamanı deneyeceğinizi hatırlayın!
Yakın çevrenizi konuyla ilgili bilgilendirmeyi unutmayın! Ulaşılmaz olmanıza kimse alışık değil… Akıllı telefonunuzdan uzak geçirdiğiniz bu süreçte deneyimlerinizi unutmamak için not alabilirsiniz. Başlangıçta telefonunuzdan uzak kalma süreniz az olsa da pes etmeyin! Denedikçe ayrı kalabildiğiniz saatlerin arttığını göreceksiniz.
Telefon bağımlılığı nasıl engellenir sorusu ile ilgili yapılabilecekelri sıraladık.
Telefon bağımlılığı zararları ile birlikte hayatınızdan çıkabilir; bu bağımlılıktan ya da aşırı bağlılıktan kurtulmanın yolu sizi kendine mahkum eden şeyi sınırlamakla mümkün. Teknolojinin kendi zamanımızın hırsızı olmamıza sebep olduğu bu günlerde kendinize ayırdığınız zamanı artırmak için çabalamaya ne dersiniz?