Fobi, kişinin az risk oluşturan ya da tehlikeli olmayan bir şeye karşı duyduğu, yoğun ve gerçek dışı korku ve kaçınma davranışıdır. Fobi sahibi kişiler, çoğu zaman yaşadıkları korkunun mantık dışı olduğunu bilir ancak mantıklı düşünerek bu korkuya engel olamazlar. Fobiler genellikle çocukluk döneminde oluşmakla birlikte, yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilirler.
Fobi nedir?
Fobi; kişinin korktuğu nesneyi ya da durumu düşünmesi anında bile endişe yaratabilir. Korkulan nesne ya da durumla karşı karşıya kalındığında ise dehşet duygusu otomatik bir biçimde ortaya çıkarak kişiyi engellenemez bir kaygı içine sürükler.
Fobiler günümüzde yaygın bir biçimde görülmektedir. En çok görülenler arasında agorafobi, sosyal fobi ya da yükseklik, kapalı alan, uçan böcekler, yılan, iğne, gibi daha özgül fobiler yer alır.
Fobi semptomlarının şiddeti ve niteliği kişiden kişiye farklılaşmaktadır. Bireysel özellikler bu farklılaşmanın ana nedenidir. Kişinin hissettiği korku, korkulan nesne ya da duruma yaklaştıkça ya da ondan uzaklaşmak zorlaştıkça artmaktadır .
Fobi nesnesine maruz kalınması durumda yaşanan bazı fiziksel ve duygusal semptomlar şunlardır:
- Nefes almada zorluk,
- Kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı,
- Baş dönmesi ve sersemleme,
- Ani sıcak basması ya da üşüme, terleme,
- Yoğun kaygı ya da panik hissi,
- Yoğun kaçma isteği,
- Kontrolü kaybetme ya da delirme korkusu,
- Titreme,
- Ölecek ya da bayılacak gibi hissetme,
- Aşırı tepki verildiği bilinmesine rağmen, korkuyu kontrol etmede güçlük.
Sebepsizce uzak durduğunuz, ya da sebebini bildiğiniz ama yine de karşı karşıya kalmaktan korktuğunuz nesne veya durumlar ile ilgili yukarıdaki belirtlileri yaşıyorsanız ve bu sizin hayatınızı zorlaştırmaya başladıysa terapi desteği almanın zamanı gelmiş demektir.
Siz de içsel yolculuğunuzda size eşlik edecek bir uzman arıyorsanız, aşağıdaki formdan randevu talep edebilirsiniz.