Panik bozukluk, genellikle panik atak ile sıkça karıştırılan bir hastalık örgüsüdür. Panik atak bir kez yaşanabilirken, panik bozukluk, tekrar eden panik ataklar, davranışta ciddi değişiklikler veya tekrar atak geçirme düşüncesinin yarattığı sürekli kaygı hali ile tanımlanmaktadır.
Panik bozuklukla gündelik yaşam
Burada kişiler tekrar atak geçirme düşüncesinden dolayı, yoğun kaygı ve gerginlik hissedebilir, kendini ataklardan korumak için ise tetikleyici durum ve yerlerden kaçınılabilir. Bu kaçınma bireylerin fobik tutum geliştirmesine yol açabilir. Agorafobi, panik atakların gelişebilen en yaygın komplikasyonu olarak bilinmektedir.
Panik bozukluğun bireysel dinamikleri; gündelik yaşamda stresli durumlar; boşanma, sınav, evlilik, iş kaybı ile ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Bozukluğun semptom tedavisi kadar, bu nedenlerin üzerinde çalışıyor olmak da önemlidir.
Panik bozukluk semptomları nelerdir?
- Beklenmeyen, sık ve yoğun panik ataklar,
- Tekrar atak yaşama kaygısı,
- Önceki atakların yaşandığı yer ve durumlardan kaçınma isteği.
Panik bozukluk ile kaygı bozuklukları da birbirleriyle paralellik gösterebilir.
Bu ayrışımı daha iyi anlamak için Anksiyete – Kaygı Bozuklukları başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.
Yukarıda sıralanan konuların tümü panik bozukluk terapisinde çalışılabilir. Siz de içsel yolculuğunuzda size eşlik edecek bir uzman arıyorsanız, aşağıdaki formdan randevu talep edebilirsiniz.